Podpora polytechnické výchovy na základní škole – školní rok 2020/2021

V rámci Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání II pro ORP Přerov, reg. č.: CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008653, bude počátkem roku 2021 realizována pod souhrnným názvem „Podpora polytechnické výchovy na základní škole“ aktivita implementace MAP podporující rozvoj kompetencí učitelů a žáků v oblasti polytechnické výchovy a spolupráci při realizaci STEM předmětů na základní škole. Aktivita pro učitele ZŠ, která bude zaměřena na praktické ukázky využití digitálních didaktických pomůcek představujících koncept Průmyslu 4.0 (Ozzobot, 3D tisk, extrudér filamentu, 3D virtuální realita, robotická ruka, arduino atd.), navazuje na sérii proběhlých workshopů pro učitele ZŠ, v rámci kterých byly prezentovány příklady dobré praxe v oblasti práce se dřevem, papírem a kovem a dále aktivity s využitím moderních digitálních technologií (micro:bit, 3D tisk atd.).

Součástí projektu je i materiálová podpora výuky STEM. Podrobnější informace o tomto a dalších realizovaných projektech naleznou zájemci na stránkách http://mapprerovsko.rarsm.cz/ nebo na emailové adrese rudolf@nurs.cz.Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

Technické poznání v mateřských školách – školní rok 2020/2021

Cílem projektu „Technické poznání v mateřských školách“ je podpora vzdělávání pedagogických pracovníků mateřských škol, nabytí poznatků v technické oblasti a inspirace pedagogických pracovníků k práci s technickými tématy a aplikovat je ve výuce v MŠ.

Dílčím cílem je prostřednictvím hravých setkání názorně rozvinout technické a logické schopnosti dětí v mateřských školách, a to propojením čtenářské, matematické a digitální gramotnosti. Díky poznání světa kolem a přirozené hravosti v sobě předškolní děti i pedagogičtí pracovníci vzbudí zájem o technické obory a vzdělávání.

Pedagogičtí pracovníci MŠ si v rámci praktického workshopu „Práce s Techmalovánkami“ vyzkouší práci s technickými listy a technickými výkresy s cílem inspirovat pedagogy k práci s technickými tématy a aplikovat je ve výuce v MŠ. Techmalovánky korespondují s tématy nabízených setkání pro děti v rámci malé technické univerzity. V každém sešitě Techmalovánek je 15 technicky zaměřených úloh, které rozvíjejí matematicko-logické dovednosti, motoriku a koordinaci, a další dovednosti, které se mají rozvíjet v předškolním
i školním věku.

Workshop „Práce s Techmalovánkami“ pro pedagogické pracovníky bude realizován ve dvou turnusech s celkovou kapacitou 40 pedagogických pracovníků.

Hravá setkání v mateřských školách budou tematicky rozdělena:

    • Stavitel města,
    • Malý architekt,
    • Malý inženýr,
    • Stavitel věží,
    • Stavitel mostů.

Jedno tematické setkání je určeno pro skupinu 25 dětí spolu s pedagogickými pracovníky. Každá mateřská škola absolvuje dvě zvolená různá témata.