Technické poznání v mateřských školách – školní rok 2020/2021

Cílem projektu „Technické poznání v mateřských školách“ je podpora vzdělávání pedagogických pracovníků mateřských škol, nabytí poznatků v technické oblasti a inspirace pedagogických pracovníků k práci s technickými tématy a aplikovat je ve výuce v MŠ.

Dílčím cílem je prostřednictvím hravých setkání názorně rozvinout technické a logické schopnosti dětí v mateřských školách, a to propojením čtenářské, matematické a digitální gramotnosti. Díky poznání světa kolem a přirozené hravosti v sobě předškolní děti i pedagogičtí pracovníci vzbudí zájem o technické obory a vzdělávání.

Pedagogičtí pracovníci MŠ si v rámci praktického workshopu „Práce s Techmalovánkami“ vyzkouší práci s technickými listy a technickými výkresy s cílem inspirovat pedagogy k práci s technickými tématy a aplikovat je ve výuce v MŠ. Techmalovánky korespondují s tématy nabízených setkání pro děti v rámci malé technické univerzity. V každém sešitě Techmalovánek je 15 technicky zaměřených úloh, které rozvíjejí matematicko-logické dovednosti, motoriku a koordinaci, a další dovednosti, které se mají rozvíjet v předškolním
i školním věku.

Workshop „Práce s Techmalovánkami“ pro pedagogické pracovníky bude realizován ve dvou turnusech s celkovou kapacitou 40 pedagogických pracovníků.

Hravá setkání v mateřských školách budou tematicky rozdělena:

    • Stavitel města,
    • Malý architekt,
    • Malý inženýr,
    • Stavitel věží,
    • Stavitel mostů.

Jedno tematické setkání je určeno pro skupinu 25 dětí spolu s pedagogickými pracovníky. Každá mateřská škola absolvuje dvě zvolená různá témata.