Podpora polytechnické a environmentální výchovy v MŠ – tisková zpráva

Příprava Místního akčního plánu vzdělávání II. pro ORP Přerov

Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008653

Tisková zpráva k projektu
„Podpora polytechnické a environmentální výchovy v MŠ“

 Termín realizace projektu:              školní rok 2019/2020

Obsah a cíle projektu:

Současným trendem a požadavkem v polytechnickém vzdělávání pedagogů je vytvoření efektivní vzdělávací strategie pro pedagogy a to tak, aby byli schopni děti zaujmout
a inspirovat je k poznávání environmentálních věd a technických oborů, vzbudit v dětech potřebu dalšího bádání a poznávání principů a zákonitostí polytechniky a kreativního užívání znalostí a dovedností.

Cílem projektu „Podpora polytechnické a environmentální výchovy v MŠ“ je podpora vzdělávání pedagogických pracovníků mateřských škol, zapojených do projektu Příprava Místního akčního plánu vzdělávání II. pro ORP Přerov, nabytí poznatků v oblasti polytechnické a environmentální výchovy, propojení odborné složky vzdělávání v oblasti polytechniky a environmentální výchovy s praxí, tj. následné užití nových metod a aplikace nabytých znalostí ve výuce v mateřské škole.

Přidanou hodnotou projektu je zkvalitnění výchovného procesu v mateřských školách.

Pedagogičtí pracovníci mateřských škol absolvují společně s dětmi denní vzdělávací programy s výše uvedeným zaměřením, které budou realizovány ve Sluňákově – centru ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s.

Tematika denních programů:

  • tematika světa rostlin na louce,
  • tematika světa zvířat – bobr a jeho okolí,
  • tematika podvodního světa.

Jeden denní vzdělávací program je určen pro skupinu 3-5 pedagogických pracovníků a 30 dětí mateřské školy.

Po absolvování vzdělávacího programu obdrží pedagogičtí pracovníci pracovní list pro další využití ve výchovném procesu.

Vedlejším výsledkem projektu bude účast dětí MŠ na denním vzdělávacím programu, s efektem posílení jejich zájmu a znalostí o přírodovědné a environmentální obory/předměty. Bude tak kladen důraz na porozumění dětí osvojovaným poznatkům a schopnost je využívat. A pedagogové si tak vyzkouší osvojované nové metody bezprostředně přímo s dětmi.

Po absolvování denních vzdělávacích programů a osvojení nových poznatků v dané věci proběhne vyhodnocení aplikace nových metod a znalostí z vybrané oblasti do výuky v každé zapojené mateřské škole.

Podpora vzdělávání pedagogů v oblasti polytechnického vzdělávání v rámci projektu „Podpora polytechnické a environmentální výchovy v MŠ“ umožní rozšíření dovedností směřující na posílení přírodovědné a polytechnické gramotnosti a zefektivnění výuky v mateřských školách v reakci na moderní trendy.